Bebek liderliğinde beslenme

İngilizce açılımı Baby Led Weaning (BLW) olan bebek liderliğinde beslenme, 6. ay itibariyle anne sütüne takviye olarak başlanan ek gıdaların püre, meyve suyu, çorba gibi sıvı form halinde bir yetişkin tarafından verilmesi yerine, bebeklerin kendi açlık işaretlerini izleyerek kendini beslemesidir. Bu yöntem, bebeğin el- göz koordinasyonunun yanı sıra; yiyeceklerin tadını, kıvamını, kokusunu öğrenerek duyusal gelişiminin de gelişmesine yardımcı olur. Parmak gıda olarak adlandırılan besinleri bebeklerin kendi baş parmak ve işaret parmağı yardımıyla tüketmesi amaçlanır.

Haberin Devamı

PEKİ BLW YÖNTEMİNE NE ZAMAN BAŞLANMALI?

Bebeğiniz 6. Aya geldiğinde doktorunuzun ek gıdaya başlamasını onaylamasının ardından başlayabilirsiniz.

İLK GIDA NE OLMALI?

İlk ek gıda konusunda farklı görüşler olsa da bebeklerin damak tadı tatlıya yatkın olduğu için meyve ile başladıktan sonra sebze tüketimi karmaşaya yol açabiliyor. Bu yüzden ilk olarak mevsim sebzeleriyle başlanmalıdır. Brokoli, balkabağı, avokado, yaz kabağı, yer elması, havuç, kereviz, tatlı patates yaprak halinde olmayan sebzeler başlangıç için oldukça uygun. Sebzelerle tanıştıktan sonra meyve, ıspanak, tam buğdaylı makarna dilimleri takip edebilir.

NASIL HAZIRLANMALI?

Sunulan yiyeceklerin mutlaka yumuşak ve uygun boyutta olmasına özen gösterilmelidir. Tek 1 sebzede karar vermenizin ardından, bebeğinizin eliyle rahat tutabileceği (en fazla 5 cm) çubuklar halinde dilimleyip, uygun pişirme yöntemiyle pişirdikten sonra bebeğinizin ilk öğünü hazır. Pişirme yöntemlerinden buharda pişirme ya da fırını tercih edebilirsiniz. Besinler çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır. Bebeğiniz tüketmeden önce yemeğin sıcaklığı mutlaka yetişkin tarafından kontrol edilmelidir.

PEKİ YA DOYMAZSA?

Her anne gibi siz de bebeğinizin doyduğu konusunda ikna olmayabilirsiniz ancak ek gıda döneminde bebeğinizin ana öğünü hala anne sütü. BLW yönteminde bebek yiyeceği miktara kendi karar vermeli ve daha fazla yemesi için zorlanmamalıdır.
Bu döneminin başlangıcında bebeğinizin günde 50 ml (2,5 çorba kaşığı) kadar ek gıda tüketmesi yeterlidir. Bebeğiniz için 9. ayda günde 2 çay bardağı; 12. ayda ise 3 çay bardağı ek gıda günlük besin ögesi ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Bu miktarlara acele etmeden, kademeli olarak ulaşılmalıdır.

Bebeğiniz BLW öğünü sonrası hüsrana uğramış veya mutsuz görünüyorsa o zaman pürelerle siz takviye yapabilirsiniz.

EK GIDAYI AĞZINDAN ÇIKARIYOR/ ÖĞÜRÜYOR

Bebeklerin çoğu yeni tanıştığı parmak gıdaları idare etmede gerçekten ustadır ancak ek gıdanın ilk günlerinde tükürme/ öğürme refleksleri oldukça yaygındır. Korkutucu olsa da bu bebeğinizin beslenme boğulma tehlikesini önlemek için yardımcı bir güvenlik refleksidir.

BEBEĞİNİZİN BESLENİRKEN GÜVENDE OLMASI İÇİN AŞAĞIDAKİ KURALLARI İZLEMELİSİNİZ:

1- Yemek yerken bebeğinizi asla yalnız bırakmayın.
2- Bebeğinizin oturarak beslendiğinden emin olun.
3- Başlangıç için yumuşak gıdalar tercih edin. Çiğ olarak tüketilecek elma büyük tehlike olabilir. Bu yüzden yiyecekleri mutlaka buharda/ fırında yumuşadığından emin olarak servis etmelisiniz.
4- Muz, avokado gibi aşırı kaygan besinleri çubuk dilimler yerine daha küçük küpler şeklinde doğrayarak verebilirsiniz.
5- İlk fırsatta bebekler için ilkyardım konusunda eğitime katılın.
6- Bebeğinize yardım etmek için aceleci davranmayın. Sakin ve sabırlı olursanız bebeğiniz daha kolay şekilde üstesinden gelecektir. Ancak sizin paniklediğinizi algılarsa yemek yeme konusunda negatif ilişki kurup, her seferinde aynı refleksi tekrarlayabilir.
7- Eğer öğürme refleksi her gıdada devam ediyorsa ek gıdaya bir süre ara verebilirsiniz. Sakin ve neşeli olduğu bir anda yeniden deneyebilirsiniz. Ya da parmak gıdalara biraz büyüyene kadar ara verip, tel süzgeç/ cam rende yardımıyla yaptığınız püreleri sunabilirsiniz.

HER BEBEK İÇİN EN DOĞRU BESLENME BİÇİMİ BLW YÖNTEMİ MİDİR?

Elbette hayır. Bebeğinizi beslerken onu yemeye zorlamadığınız sürece ister parmak gıdalarla devam edin, isterseniz pürelerle, isterseniz de karışık. Bebeğiniz sağlıklı beslenirken mutlu olsun yeter.
  

Yazarın Tüm Yazıları