GeriBebek Beslenmesi Bebek beslenmesinde prebiyotikler önemli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebek beslenmesinde prebiyotikler önemli

Bebek beslenmesinde prebiyotikler önemli

Prebiyotikler derken neden bahsediliyor?

Bebekler için tartışmasız en mükemmel besin anne sütü. Ancak uzmanlar çeşitli nedenlerle anne sütü ile beslenemeyen bebekler için anne sütüne en yakın besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.  Prof. Guido Moro. Prebiyotik içeren mamaların bebek beslenmesinde önemli bir yeri olduğuna dikkat çekiyor ve prebiyotiklerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerinin klinik olarak kanıtlandığını belirtiyor.

Milan Üniversitesi Yenidoğan Bölümü Profesörü ve İtalya Anne Sütü Bankası Başkanı Guido Moro, anne sütünün mucizevi bir gıda olduğunu hatırlatarak, “Anne sütünün olmaması durumunda içeriğinde prebiyotik olan devam sütleri kullanılmalı” şeklinde konuşuyor. Ancak bu mamalardaki prebiyotik oranının da 100 ml’de 0.8 gram olması ve mamanın Avrupa Birliği Bebek Mamaları Direktifi’nin önerdiği FOS/GOS yapıda olması gerektiğinin altını çiziyor.

Prof. Moro, “Bu özel prebiyotikler sayesinde bebeklerdeki toplam enfeksiyonlarda yüzde 30, ateş vakalarında ise yüzde 43 azalma oluyor” diyor.

Bebek beslenmesinde prebiyotikler önemli

Prebiyotikler derken neden bahsediliyor?

Kalın bağırsakta bulunan bir veya az sayıda cinsten bakterinin sayısının ve/veya aktivitesinin artmasını seçici olarak uyararak bağırsak florasını olumlu yönde etkileyen ve böylece sağlığını iyileştiren, sindirilemeyen besin içerikleri... Prof. Moro, günümüzde, galakto-oligosakkaridlerin (GOS) ve frukto-oligosakkaridlerin (FOS) bu kriterlere uyan moleküller arasında yer aldığını belirtiyor.

Bebek anne sütü ile beslenemiyorsa...

Anne sütü almayan bebeklerin beslenmesinde anne sütüne en yakın beslenme şeklinin içeriğinde galakto-oligosakkaridler (GOS) ve frukto-oligosakkaridler (FOS) olan prebiyotiklerin kullanılması ile sağlanabileceğine değinen Prof. Moro, bu şekilde bebeğin bağırsak florasının ve bağışıklık sisteminin destekleneceğine dikkat çekiyor. Prebiyotik kullanımının antibiyotik kullanımını 1/3 oranında azalttığına da değinen Moro, bebeklerin mama seçimlerini doktorların yapması gerektiğini söylüyor.

Ürünün kutu üzerindeki içeriğine değil etkisine bakılmalıdır. Ancak bu anne-babalar tarafından değil; bir çocuk uzmanının yönlendirmesiyle daha sağlıklı olarak gerçekleştirilebilir. Bazı ülkelerde mamalar rafta açık olarak dururken, aileler bunları fiyatlarına göre seçer. Ancak bu seçim doğru değildir. Bebek için en doğru mama tercihini çocuk hekimleri yapacağından, onların önerilerine göre hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.

False