GeriBebek Beslenmesi Bebek 6 ayını doldurmuş ise biberon gerekli mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebek 6 ayını doldurmuş ise biberon gerekli mi?

Bebek 6 ayını doldurmuş ise biberon gerekli mi?

İlk 6 ay sadece anne sütü, 6 aydan itibaren uygun ek gıdalara başlanabilir.

Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesini, 6 aydan itibaren uygun ek gıdalar başlanarak emzirmenin 12–24 ay sürdürülmesini öneriyor. Peki, bu konuda uzmanlar neler söylüyor?

BEBEĞİNİZİN SAĞLIKLI BESLENMESİNE KATKI SAĞLAYACAK TÜM BESİNLER VE ARAÇLAR BURADA!

Pedagog Aylin Şimşek; “Toplumda anne sütünün sadece ilk 6 ay faydalı olduğu daha sonra bebeğin emmesinin faydasız olduğu görüşü oldukça yaygındır. Bu yanlış bir düşünce biçimidir. Eğer bugün bebekler ilk altı ayda sadece anne sütüyle beslense ve bu bebeklere ilk 6 aydan sonra 2 yaşına kadar anne sütünün yanında besleyici gıdalar verilse her sene 5 yaşın altındaki 1.5 milyon bebek ölümden kurtulacaktır” açıklamasında bulundu.

Eğer ilk 6 ay bebek memeyi reddediyorsa altında şu nedenlerin olabileceğini belirtiyor Şimşek: “Bebekteki orta kulak iltihabı, burun tıkanıklığı, ağzının pamukçuk veya diş çıkarmadan dolayı acıması, memeyi reddetmesine neden olabilir. Anneden ayrılma yeri bakıca ya da sık bakıcı değiştirme aile düzeninde değişiklik annenin adet görmesi veya annenin kokusundaki değişiklik de bebeğin memeyi reddetmesine sebep olabilir.”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Nilüfer Toprakçı ise 6 aydan küçük bir bebeğin biberona nasıl alıştırılması gerektiğine ve 6 aydan büyükler için beslenme şeklinin nasıl olacağına şöyle değindi:

“Eğer 6 aydan küçük bir bebek memeden ayrılmak zorunda kalırsa, biberon maması ile beslenecektir. Bu nedenle, öncesinde hem mamaya hem de biberona alıştırmak gerekir. Aşama aşama, her gün bir öğün emme yerine bir öğün biberona geçmek, biberon öğünlerinin sayısını giderek artırmak uygun olur. Ancak, anneden meme almaya alışan bebek onun verdiği biberonu almak istemeyebilir. İlk biberon denemelerini anne dışında biri yaparsa ve anne biraz uzakta olursa daha iyi sonuç alınabilir. Bebek yine de biberonu kabul etmezse, farklı biberon başlıkları denenebilir. Uyku arasında verilen biberon da daha kolay kabul edilebilir.

Bebek 6 ayını doldurmuş ise biberon gerekli olmayabilir. Artık ek gıdaları kaşık, bardak veya fincanla almaya başlayabilir. Yavaşça bir öğün emzirmenin yerine bir öğün ek gıda veya mama verilerek anne sütü ile beslenme azaltılabilir.”

False