Bebeğiniz için en iyi 7 besin

Bebek beslenmesi tüm ebeveynlerin hassas noktası. Anne karnındaki yolculuğunun başlamasından 2 yaşa kadar geçen 1000 günlük süreç bebeğinizin tüm yaşamı boyunca sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması, kronik hastalıklardan korunma ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için oldukça önemlidir. İşte bu doğrultuda bebeğinizin beslenmesinde yer vermeniz ve kaçınmanız gereken gıdalara dikkat etmeniz halinde bebeğinize sağlıklı bir gelecek sunmuş olursunuz.

Haberin Devamı

1- ANNE SÜTÜ

Şüphesiz 6. Aya kadar tek gıda anne sütü olmalı. Ardından anne sütünü ek gıdalarla desteklemelisiniz. Ama 1 yaşa kadar bebeğinizin ana öğününün anne sütü olduğunu unutmamalısınız. Emzirme süreci bebeğiniz 2 yaşına kadar gelene kadar devam etmeli.
Anne sütü için en uygun yaş: 0-24 ay

Bebeğiniz  için en iyi 7 besin

2- DEMİR KAYNAĞI TAHILLAR

Bebeğiniz 6. Aya kadar tüm besin ögesi ihtiyaçlarını anne sütü ile karşılar ancak 6. Aydan sonra yulaf ezmesi, arpa, yarma gibi demirden zengin tahıllara mutlaka yer vermelisiniz. Pirinci, besin değeri yönünden fakir olması sebebiyle bebeğinizin beslenmesinde yer vermemelisiniz.
Demir kaynağı tahıllar için en iyi yaş: + 6 ay

Bebeğiniz  için en iyi 7 besin

3- AVOKADO

6. aya yaklaşan annelerin kafasında hep ilk gıda endişesi vardır. Avokado, dokusu, aromatik olmayan hafif tadı, pürüzsüzlüğü sayesinde bebekler için muhteşem bir ilk ek gıda. Üstelik anne sütü ile daha yumuşak bir hale de getirebilirsiniz. İçeriğindeki tekli doymamış yağlar, vitamin, mineral ve zengin lif sayesinde de bebeğiniz için oldukça besleyici.
Avokado için en iyi yaş: + 6 ay

Bebeğiniz  için en iyi 7 besin

4- TATLI PATATES

Ülkemizde henüz yaygın olarak tüketilmese de içeriğindeki A Vitamini sayesinde bebeğinizin göz ve cilt sağlığını olumlu yönde etkilerken, büyüme grafiği ve enfeksiyonlardan korunma için oldukça önemlidir. Çorbalarına ekleyebilir ya da püre halinde verebilirsiniz.
Tatlı patates için en iyi yaş: + 6 ay

Bebeğiniz  için en iyi 7 besin

5- YOĞURT/ KEFİR

Pastörize günlük süt ile evde hazırlanan sade kefir ve yoğurt zengin protein, kalsiyum ve probiyotik içeriği ile bebeğinizin hem sindirim fonksiyonlarını, hem de bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak süt konusunda dikkatli olmalısınız. Açıkta satılan sütler hem zararlı mikroorganizmalar yönünden tehlikeli, hem evde uygun olmayan sıcaklıkta pişirildiği zaman besin değeri kaybı olacağından pastörize süt kullanmanız en güvenilir olanı.
Yoğurt/ Kefir için en iyi yaş: + 7 ay

Bebeğiniz  için en iyi 7 besin

6- ET

Et grubu yiyecekler demir, riboflavin, niasin, B Grubu vitaminler ve çinko yönünden zengin olduğu gibi bebekler için oldukça önemli protein kaynağıdır. Ancak bebeğiniz çiğneme yeteneği kazandıktan sonra başlamalısınız. Sebze püresi, çorba ya da yumurta ile birlikte karıştırarak bebeğinizin işini kolaylaştırabilirsiniz.

Et için en iyi yaş: + 7-8 ay

Bebeğiniz  için en iyi 7 besin

7- PANCAR

Her yaştan birey için olağan üstü bir gıda olan pancari folik asit, potasyum ve A grubu vitamini yönünden zengin bir kaynaktır. Rengini ve tatlımsı tadını bebekleriniz çok sevecek.
Buharda iyice yumuşayana kadar pişirin ve ezerek verin. Ya da kabuğunu soyduğunuz pancarı çubuklar halinde dilimleyerek vermeyi deneyin.

Pancar için en iyi yaş: + 11 ay

Bebeğiniz  için en iyi 7 besin

BEBEĞİNİZ İÇİN YASAK GIDALAR

1- Bal

1 yaşa kadar tuz ve şeker yasak gıdaların başında. Buna rağmen bazen siz ya da yakınlarınızın ev dışında 1 kaşıktan bir şey olmaz diye verdiğiniz tatlıların içinde bulunma ihtimali olan balın bebeklerde ölümcül bir hastalık olan botulizme yol açtığını biliyor muydunuz?
Bu yüzden şekerli olan gıdalardan 1 yaşa kadar kesinlikle kaçınmalısınız.

Bebeğiniz  için en iyi 7 besin

2- Hayvansal süt

Bebeğinizin sindirim sistemi ve böbrek sağlığı için 1 yaşa kadar inek sütü, keçi sütü gibi hayvansal sütlerden sakınmalısınız. Anne sütü ve 7 aydan sonra vereceğiniz yoğurt/ kefir bebeğinizin kalsiyum ve protein ihtiyacı için yeterli olacaktır.

Bebeğiniz  için en iyi 7 besin

3- Fındık- fıstık

Boğulma tehlikesi nedeniyle 1 yaşından önce kuruyemiş tüketilmemeli. 1 yaşından sonra kremalı ve taneli olmayan %100 fındık ezmesi/fıstık ezmesini çok ince bir tabaka halinde verebilirsiniz. 4 yaşından önce de bütün halde kuruyemişi kesinlikle denememelisiniz.

Bebeğiniz  için en iyi 7 besin

Yazarın Tüm Yazıları