Bebeğin emzirme pozisyonu nasıl olmalı?

Anne ve bebek için en uygun pozisyonları uzmanından öğrendik.

Haberin Devamı

Bebeğini yeni kucağına alan annelerin en büyük sıkıntılarından biri bebeği nasıl emzirecekleri konusudur. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, anne ve bebek için en uygun emzirme pozisyonlarını anlattı.

Bebek emzirme veya besleme en doğal insan hareketlerinden biri olmasının yanında deneyim gerektirir. Bebeğin nasıl tutulacağı, nasıl destekleneceği ve rahat pozisyonu bulma süreci sabırla elde edilir. Anneler çoğu zaman doğumdan çıkmanın yorgunluğuyla ve bebeği besleyememenin telaşıyla sıkıntılı ve stresli olabilirler. Özellikle bebeği kucağa almadan önce anne derin bir nefes almalı, huzur içinde hissettiğine emin olmalı. Mutlu düşüncelere kendini vermeli ve ondan sonra rahat pozisyonunu sağlayarak bebeği kucağına almalıdır.

Bu nedenle ilk önce rahat oturulacak bir koltuk ve koltuğun yan kolçaklarının olması tercih edilmelidir. Dik pozisyonda ve arkasına, sırtına ve kollarına destek olabilecek şekilde oturulmalıdır. Bazen rahat pozisyonu korumak amacıyla annenin ayağını uzatacağı bir sehpa, puf ya da tabure kullanılabilir. Bir battaniye veya yastık annenin kolunu veya bebeği yaslaması için gerekecektir. Anne sütü üretimi susuzluk hissi ve su kaybına yol açacağı için annenin yanında su, süt veya meyve suyu bulundurmak emzirme sırasında susuzluk hissini giderecektir.

Anne bebeğe değil, bebek anneye yaklaşmalı

Bebeği beslerken annenin kendini bebeğe yaklaştırması doğru değildir. Tam tersine kendi oturuşunu muhafaza ederek bebeği kendi memesine yaklaştıracak pozisyonda tutmalıdır. Annenin hemen doğumdan sonra sütle dolmuş göğüsleri ağır olacağı için bütün ağırlığı bebeğin üstüne bırakmayıp alttan mutlaka desteklemek gerekir. Meme başı iki parmak(işaret ve orta parmak) arasında sıkıştırılarak bebeğin ağzına tutulmalıdır. Parmaklar meme başından 5 cm geride tutulmalıdır aksi takdirde bebek annenin parmaklarını emebilir. Bebeği dik ve kolu destek yapacak şekilde tutmak gereklidir.

Tıkanıklık, ağrı ve acı için ne yapmalı?

Annenin memesinde bazı kanallar tıkanıklık gösterdiği durumlarda değişik emzirme pozisyonları ile bebeği çevirmek ve farklı memeden beslemek; memede meydana gelebilecek tıkanıklık, ağrı ve acı hissini ortadan kaldıracaktır. Örnek olarak bebeği emzirmeyi bir göğüste başlayıp diğerinde sonlandırmak, tekrar diğerinden başlayıp öbürüne geçirmek bu tip ağrılı rahatsızlıkların engellenmesini sağlayabilmektedir. Bebek genellikle ne zaman doyduğuna ve ne zaman bırakacağına kendi karar verir. Ancak anne meme değişikliği yapacaksa bebeği durdurabilmek için parmağını bebeğin ağzının kenarına değdirip nazikçe geriye doğru itmesi ile bebeğin memeyi bırakmasını sağlayabilir.

EMZİRME POZİSYONLARI İÇİN TIKLAYIN!

[fotogaleri=587]

İşte en yaygın emzirme pozisyonları

Beşik pozisyonu

Ülkemizde en çok kullanılan emzirme şekli beşik pozisyonudur. Bebek kolun üzerine doğru yatırılır, bebeğin karnı annenin karnına değecek şekilde yaklaştırılır, bu arada diğer elle meme başı iki parmak arasında tutularak bebeğin başı memeye yaslanır. Bu pozisyonu genellikle vajinal normal doğum yapmış anneler in kullandığı bir pozisyondur. Sezaryen yapmış annelerde karnın üzerine basınç uygulayacağı için tercih edilen bir pozisyon değildir.

Çapraz pozisyon

Çapraz pozisyon dediğimiz bir başka duruşta ise bebek çapraz olarak tutulur, bebeğin ayakları annenin koltuk altından arkaya doğru uzanmış durumdadır. Anne bebeğin başını iki eli ile alttan destekleyip memeye yaklaşmasını sağlar.

Futbol topu tutuşu

Yine özellikle sezaryen yapmış anneler için uygun olan halk arasında “futbol topu tutuşu” denilen pozisyon şeklidir. Burada anne koltuk altında gece çantası taşır gibi bebeği koltuğunun altına yerleştirip bebeğin kafasını meme başına yerleştirir. Annenin bu pozisyonda bir eli ile bebeğin başını desteklemesi ve diğer eliyle göğüs ucunu parmak arasına alarak bebeği emzirmesi gereklidir. Bebeğin ağırlığını tamamen annenin karnından alan bu pozisyon sezaryenli annelerde rahatlık sağlamaktadır.

Yan yatarak emzirme

Anadolu’da çok uygulanan yan yatar şekilde bebeği emzirmek besleme yöntemlerinden biridir. Bu yöntem genellikle ameliyatlı sezaryenli bir annede veya başka bir rahatsızlığı bulunup yatakta kalması gereken bir annede tercih edilen bir yöntemdir. Pozisyonda bebek yan yatmış ve yüzü annenin memesine yaklaştırılmış şekilde besleme sürdürülür. Daha önceki yıllarda Anadolu da bu pozisyon ile bebeğin üzerinde annenin uyuması ile meydana gelen yaşanan kazalar olmuştur. O nedenle bu pozisyon tercih edileceği zaman mutlaka bir başka kişinin gözetimi altında olmak anne ve bebeği yalnız bırakmamak önemlidir.

Bebekler büyüdükten sonrada süt alışkanlıkları devam etmekte ve yatar pozisyonda iki yaşını geçmiş bazı çocukların aileler tarafından biberonla süt emerek uyumasına göz yumulmaktadır. Bunun solunum sistemi ve kulak açısından son derece önemli sakıncaları vardır. Bebek veya çocuk yaşı ne olursa olsun yatar pozisyonda beslenmemelidir. 

Yazarın Tüm Yazıları