Bebeğin biberondan bardağa geçiş süreci

Bebek için en doğru bardak seçimi nasıl olmalı?

Haberin Devamı

DOĞRU ALIŞTIRMA BARDAĞI NASIL SEÇİLİR?    

Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile anne sütü yokluğunda biberonla formül mama ile beslenilir. Bebeğin anne memesi veya biberonla kurduğu bağın yoğun olmasından dolayı alıştırma bardağına geçişin aşamalı olması gerekir.

Bebeğin alıştırma bardağına geçiş dönemi her bebekte değişkenlik gösterir. Bu geçiş 6 ile 9 ay arasında gerçekleşir. Bu dönemde el ağız koordinasyonunun oluşumuyla beraber bebek eline verilen objeyi ağzına götürür.

BARDAĞIN RENKLİ VE SEVİMLİ OBJELER İÇERMESİ BEBEĞİN İLGİSİNİ ARTTIRIR

Alıştırma bardağının kenarlarının kulplu olması bebeğin bardağı ağzına götürmesini kolaylaştırır. Alıştırma bardağının renkli ve sevimli objeler içermesi bebeğin bardağa ilgisini arttırır. Bebeklerin bu dönemdeki ellerindeki nesneleri yere fırlatma özellikleri açısından alıştırma bardağının cam olmaması, sağlıklı plastikten yapılması önerilir.

Bardağın ucunun yumuşak olması bebeğin uyumunu kolaylaştırır.Bebeğin bardağa alışma sürecinde bardağa birkaç yudum su konulması yeterlidir. Fazla miktarda konulan sıvı alışma sürecinde bebeğin sıvıyı genzine kaçırması ile bebeğin bardaktan soğumasına neden olur.

BARDAĞA İLK GEÇİŞTE SABAH ÖĞÜNÜ TERCİH EDİLMELİDİR

Bebek bardağından su içmeye başladıktan sonra alıştırma bardağıyla formül mama veya anne sütü de verilebilir. Bebeklerin birçoğu akşam biberonu ile uykuya geçiş arasında özel bir bağ kurar. Bu yüzden biberonla beslenmenin ilk bardağa geçiş öğünü sabah öğünü olmalıdır.

Bebeklerde biberon kullanımı 18. aydan itibaren bırakılmalıdır. Biberonun bu dönemden itibaren devamı başta biberon kullanımına bağlı diş çürükleri olmak üzere, fazla süt alımı ile demir eksikliğine, fazla kalori alımı ile kilo fazlalığı gibi sorunlara yol açabilir.
Bebekler 12-24 ay arasında normal bardakla sıvı alımına başlayabilirler.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Semra Akkuş Akman

Yazarın Tüm Yazıları