İpek Ağaca Özger
İpek Ağaca Özger
İpek Ağaca Özger

Bebeğe en büyük armağan: Anne sütü!

Anne sütü alan bebekler birçok hastalığa daha az yakalanırlar!

Haberin Devamı

Müjde artık tarif edilemez bir sevgi yaşıyorsunuz; annesiniz! Hamilelik süreci, doğum ve şimdi kucağınızdaki bebeğiniz... Nasıl bir mucize değil mi?

BEBEĞE EN BÜYÜK ARMAĞAN: ANNE SÜTÜ

Bebeğinizle ilk tanıştığınız andaki heyecanınız, belki de hayatınız boyunca yaşamadıklarınızdan... Ve şimdi; aynı hamilelik sürecinde beslenmenize, sağlığınıza dikkat ettiğiniz gibi bebeğiniz için yine ‘en iyisini yapma’ zamanı.. Ona verebileceğiniz en büyük ‘İyi ki doğdun’ armağanı: Anne sütü!

Bebeğe en büyük armağan: Anne sütü

Ben de; bu müthiş duyguyu henüz 4 ay önce yaşamaya başlayan çiçeği burnunda bir anne olarak sizlere anne sütünün öneminden bahsetmek istiyorum.

BİR MUCİZE: ANNE SÜTÜ

Anne sütü, var olan tüm besinler arasında en değerli; eşi benzeri olmayan mucize bir besin. Bebeğiniz sütünüz ile sağlıklı şekilde büyürken, aranızdaki duygusal bağ da katlanarak büyüyecek. Anne sütünün size kattıkları bunlarla da kalmayacak; anne sütü bebeğinizin sağlığını korurken; sizinkini de koruyacak. Örneğin; yapılan bilimsel çalışmalarda anne sütü veren annelerin meme ve rahim kanseri olma riskinin düştüğünü göstermiştir. Anne sütü alan bebekler ise daha az allerji hastalıklarına yakalanırlar; obezite, kalp hastalıkları gibi kronik hastalık riskleri daha az olur. Ayrıca yapılan araştırmalar, anne sütü alan bebeklerin daha zeki olduğunu da göstermiştir. Anne sütünün sindirilmesi oldukça kolaydır; bebeğinizi sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı da korur.

Haberin Devamı

İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ

Anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan yağ, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineralleri karşılar. Anne sütü, bebeğin su ihtiyacını da karşılar. Çok sıcak havalarda bile bebeğinize su vermek yerine daha sık emzirmeniz, bebeğinizin su kaybını karşılayacaktır. İanne sütü, içeriğindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur; bağışıklık sistemini de güçlendirir. Daima taze, temiz ve bebeğe vermek üzere hazır olan anne sütü oldukça da pratiktir. Emziren anne, mama hazırlama, binberon yıkama vs. derdi yaşamaz; en hijyenik şekilde bebeğini besler. İşte tüm bu sebeplerden dolayı;bebeğinizin sağlığı için ona ilk 6 ay sadece anne sütü verin.

Haberin Devamı

 Bebeğe en büyük armağan: Anne sütü 

ANNE SÜTÜNÜZÜ 6 AY SAKLAYABİLİRSİNİZ

Sütünüz çok ise hem göğsünüzü rahatlatmak; hem de bebeğinizin ileriki aylarda beslenmesini sağlamak için sağıp saklayabilirsiniz. Anne sütü, oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün, buzlukta 3 ay, derin dondurucuda ise 6 ay saklanabiliyor. Dondurduğunuz anne sütünü bebeğinize vereceğiniz zaman önce buzdolabının içinde çözünmesini sağlayın ve ardından uygun sıcaklığa getirip biberon ile bebeğinize verebilirsiniz. Doğumdan sonra gelen kolostrum yani ilk sarı süt de bebeğiniz için adeta ilaç özelliğindedir; sindirim ve solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan korur. Bebeğiniz soğuk algınlığı vb. rahatsızlık yaşadığında varsa dondurucuda saklamakta olduğunuz kolostrum sütünü vermenizi tavsiye ederim. 

Haberin Devamı

NE YEMELİ, NE İÇMELİ?

Bol bol şerbetli tatlı, pasta, börek yemenin anne sütünü arttırmada bir etkisi yoktur. Annenin fazladan kalori almasına sebep olur ve bu fazladan kaloriler anneye göbek, kalça vb. fazlalık olarak kalır. Emzirme döneminde yeterli ve dengeli beslenme, hem anne sütünün kalitesini arttıracak; hem de doğum sonrası vücutta kalan fazla kilolardan kurtulmada yardımcı olacaktır. Beslenmeniz konusunda kafanız karışıksa bir Diyetisyen desteği almanızı öneririm. 

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca ÖZGER