GeriBebek Beslenmesi Bal yerine pekmez yedirin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bal yerine pekmez yedirin

Bal yerine pekmez yedirin

Bir yaşından küçük çocuklara bol bol pekmez yedirin.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metin Kılınç yaptığı açıklamada, bebeklerin 6 aydan sonra anne sütünün yeterli gelmemesi nedeniyle ek besinlere geçildiğini ve ek besinlerin seçiminin önemli olduğunu belirtti. Bu dönemde bebeğin alerji riski olmayan, basit ve tek çeşitten oluşan gıdalarla beslenmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Kılınç, şöyle konuştu:

“Ek besinlere geçişte gıdaların bebeğin fiziksel yapısına uygun olması gerekiyor. Sütten hemen sonra bebeğe ağır gelmeyecek meyve suları, püreleri, meyveler, besleyici sebze püreleri uygun olur. 8. aydan sonra sebze çorbaları ve yavaş yavaş bebeğe et verilebilir. Ancak 1 yaşından önce çocuklara verilmemesi gereken gıdalar da var. Bunların başında bal geliyor. Çocuğun bünyesi ve bağışıklık sistemi henüz tam gelişmediği için alerji olma olasılığı yüksektir. Balda bulunan polenler çocuğun alerji olmasına ve zehirlenmesine neden olabilir. Bir yaşından önce çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmediği ve onlarda alerjiye neden olabileceği için bal önermiyoruz, Bize herhangi bir nedenle başvuran aileleri bal konusunda uyarıyoruz.”

Prof. Dr. Kılınç, bir yaşından önce çocuklara bal yerine pekmez yedirilebileceğini ifade etti. Pekmezin, besleyici ve enerji verici bir ürün olduğunu, bebeklerin bu dönemi açısından büyük faydası bulunduğunu belirten Kılınç, şunları vurguladı:

“Çocuklara bir yaşından önce bal yerine kansızlığa karşı önemli, demir bakımından zengin olan pekmez yedirilebilir. Alyuvarların yapımı için demir büyük önem taşıyor. Demir yetersizliği ise kansızlığa neden oluyor. Pekmez hem kan yapıcı özelliği hem demirden zengin olması ve enerji kaynağı olması açısından önemli. Pekmez çocuğun öğününe yoğurdun içinde ya da sade olarak katılabilir. Pekmez bebeğin bünyesini rahatsız etmez, alerji yapma olasılığı da çok azdır.”

A.A

False