“Baby Led Weaning” bebek beslenmesinde neden önemli?

Açılımı Baby Led Weaning olan, son yılların sıkça konuşulan ek gıdaya geçiş yöntemi BLW nedir ve çocuk beslenmesindeki avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Haberin Devamı

BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞ SÜRECİ

Bu aralar annelerin kafasını meşgul eden en önemli sorulardan birisi. Nedir bu BLW? Dilerseniz önce ondan bahsedelim.

6. Ayından itibaren mama sandalyesinde kendi başına oturma becerisini kazanmış, fiziksel gelişimi yolunda, kavrama-kıskaç yeteneği, göz-el koordinasyonu oluşmuş bebeklerin kendi beslenme rutinlerini oluşturmaları konusunda ebeveynleri tarafından desteklenmesi durumudur. BLW tekniğinde bilindik ek gıdaya geçiş süreçlerinde uygulanan bazı rutinler tamamen reddedilir.

“Baby Led Weaning” bebek beslenmesinde neden önemli

Bebeğe püre halinde besinleri birbirine karıştırarak verme, bebeği kaşıkla tamamıyla yetişkin kontrolünde besleme, zorlayarak yedirme, dikkatini dağıtarak ağzına bir şeyler sokuşturmak şeklinde bir beslenme rutinini kabul etmemektedir. BLW’ye göre çocuğun besinlerin tadını tek tek keşfetmesi, ince-motor kaslarını geliştirerek kendi ellerini kullanması, göz-el koordinasyonu geliştirerek kendi sorun çözme stratejilerini oluşturması, besinlerden alacağı lezzetin ve dozun niteliğine kendi karar vererek kendi bedeniyle ilgili sorumluluk bilinci oluşturması amaç edinilmektedir.

“Baby Led Weaning” bebek beslenmesinde neden önemli

BLW’nin evde uygulanma tekniği düşünülenin aksine çok da zor değildir. Bebeğe katı gıdaları buharda haşlama veya farklı pişirme yöntemleri ile “finger foods” tarzında kendi eliyle kavrayabileceği ve rahatlıkla tutup ağzına götürebileceği boyutlarda dilimleyerek sunmak ve kendi kendine yemesi konusunda cesaretlendirmek esas alınır.

Çorba, yoğurt gibi sıvı gıdaları ise yine kendisinin ulaşabileceği mesafede kâse veya bardak içerisinde tüketmesi, kaşığı kendisinin tutması ve kendi kendine ağzına götürerek kendi beslenmesini sağlaması amaç edinilir. Daha çok eğitim düzeyi yüksek ailelerde tercih edildiği ile ilgili araştırmalar bulunan bu yöntem, kısa vadede bebeğinin yeterince beslenip beslenmediğinden yana emin olma kaygısı yaşayan anneleri zorlar gibi gözükse de uzun vadede bebeğin beslenme problemleri oluşturmadan kendi kendine ve desteksiz bir şekilde beslenme sorumluluğunu üstlenmesi konusunda çocuğa bir kazanım sunmaktadır.

“Baby Led Weaning” bebek beslenmesinde neden önemli

Anneler ve babalar bebeklerinin yeterince beslenip beslenmediği ile ilgili kaygılarıyla başa çıkmayı başardıkları takdirde bu yöntem ömür boyu sürecek bir sağlıklı beslenme ve besinlerden tat alarak bu ihtiyacı giderme rutini oluşturması konusunda çocuklara hayati bir kazanım sağlamaktadır.

Ek gıdaya geçiş sürecinde püre ve ebeveynlerin kaşıkla beslemesi rutininin karşısında BLW tekniğiyle beslenme alışkanlığı kazandırılmış çocukların okul öncesindeki süreçte ve sonrasında yeme problemleriyle karşılama besinleri seçici reddetme konularında daha az sorun yaşadıkları düşünülmektedir. Biz uzmanlar da yeni nesil annelere biraz daha sabırlı davranarak bu yöntemi uygulamalarını öneriyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları