GeriBebek Beslenmesi Aşırı Tuz Mide Kanseri Yapıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Aşırı Tuz Mide Kanseri Yapıyor

Aşırı Tuz Mide Kanseri Yapıyor

Çocuklukta başlayan aşırı tuz tüketimi, başta mide kanseri olmak üzere birçok hastalığın nedeni.

Tüketilmesi ya da tüketilmemesi durumunda birçok hastalığa neden olan tuzun tüketim oranı, özellikle çocuklarda yaş grubuna göre değişkenlik gösteriyor.

0-1 yaş grubundaki bebeklerin besinlerine tuz ilave edilmemesi gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Mustafa Aydın, aksi halde bebeğin böbreğinde aşırı yüklenme ve buna bağlı problemlerin doğacağına dikkat çekiyor. Anne sütü veya ek gıdalarla büyüyen bebeklerin besinlerine tuz ilavesi yapmamak gerekiyor.

Cips Tüketimine Dikkat!

Yas gruplarına göre maksimum tuz tüketiminin 0-1 yaş döneminde 1 gr, 1-3 yaş döneminde 2 gr, 4-6 yaş arasında 3 gr, 7-10 yaş arasında 5 gr, 11-14 yaş arasında ise 6 gr olması gerektiğini dile getiren Aydın, tüketilen besinlerde şunlara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor:

“Son yıllarda tüketimi artan cips, salam, sosis, tuzlu peynir, turşu ve benzeri gıdalarla alınan
aşırı tuzla, hipertansiyon ve buna bağlı problemlerin gelecek nesillerde büyük sorunlara neden olacağı beklenmektedir.

1 porsiyon patates veya mısır cipsindeki tuz, bir yetişkinin tuz ihtiyacının yarısıdır. Annelerin
bu konuda gerekli özeni göstermeleri gerekmektedir.”

Mide Kanseri ve Birçok Hastalığın Nedeni Aşırı Tuz

Yapılan araştırma sonuçlarına dikkat çeken Aydın, yüksek tuz oranının mide kanseri, osteoporoz ve astım atağı riskini artırdığını söylüyor ve devam ediyor: “Tatlı bilinen kek, puding, bisküvi gibi gıdalar yüksek oranda tuz içermektedir. 18 yaş üstü 3 kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğu düşünülürse, konunun ne kadar konunun ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır.”

Neler Yapmalıyız?

Öncelikli olarak beslenme ve sofra düzenimizdeki alışkanlıkları değiştirmemiz gerektiğini söyleyen Aydın şu önerileri sıralıyor:

“Sofradan tuzlukları kaldırmalı ve yemeklerimizi olabildiğince az tuzlu yapmalıyız.Yüksek tuz içeren cips, hazır çorbalar, kek, puding, bisküvi, turşu, tuzlu peynir gibi besinleri beslenme alışkanlıklarımızdan çıkarmalıyız. Çocuklarımızın daha sağlıklı olmasını istiyorsak, bunu başarmamız gerekiyor.”

Aşırı tuz tüketimin yanı sıra eksikliğinin de zararlı olduğuna değinen Aydın, iyot eksikliğinin guatr ve zeka geriliğine yol açtığını, vücudun günlük 90-150 mg iyot ihtiyacı olduğunu hatırlatıyor.

False