Anne sütünü artıran 7 besin!

Bu besinler hem anne sütünü hem de sütün kalitesini artırıyor.

Haberin Devamı

Doğumla birlikte anne için yeni telaşlar ve kaygılar başlıyor. Bunların içinde belki de en belirgin olanı ‘anne sütünün yetmemesi’ korkusu. Bu can sıkıcı ve aslında yersiz kaygının ana nedenlerinden biri ise ‘sütün yetiyor mu’ sorusunu çoğu zaman düşüncesizce soran eş dost, yakın akraba.

Lohusalık döneminin çetrefilleri çoktur ama tazecik anneleri en çok kızdıran, üzen ve sıkıntıya sokan, herkesin onun emzirme sıklığı, biçimi ve isteğiyle fazlaca yakından ilgilenmesidir.

Anne sütünü artıran 7 besin

Anne sütü son derece önemli ve faydalıdır, ancak bir bebeğin yararını annesinden çok düşünme ihtimalimiz yoktur. Deneyimlerimizi paylaşmak ve yardımcı olmak için nazik ve ince düşünceli sınırlar çizmemiz gerek. İncitmemek, korkutmamak ve kaygılandırmamak, yetersizlik hissine düşürmemek için.

Haberin Devamı

Gebeliğiniz boyunca doktorunuzun tavsiyelerine uygun biçimde beslenip doğum sonrasında da sütü azaltan gıdalardan uzak durduysanız sütünüz bebeğiniz için yeterli olacaktır. Sütün azlığı, bebeğe yetmemesi nadir rastlanan bir durumdur ve bir anne çeşitli nedenlerle emziremiyorsa dahi, bu, dünyanın sonu değildir. Günümüz teknolojisi, uzmanlar eşliğinde formüller üreterek anne sütünü aratmayacak ek besinler sunmaktadır. Bunlar için de doktorunuz en doğru tavsiyeyi sunacaktır size.

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRAN 7 SAĞLIKLI BESİN

1-SU:

Su, yaşamın ta kendisidir. Günde 2.5-3 litre su içmek anne sütünü de artırır. Çünkü sütün önemli bir kısmı sudan oluşmaktadır.

2-SÜT ÜRÜNLERİ:

Süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketmek anne sütünü artırır ve anne sütündeki kalsiyum kalitesini korur.


3-SEBZE MEYVE:

Yeşil yapraklı sebzeler, havuç ve kayısının anne sütüne direkt etki ettiği bilinmektedir. Ayrıca kuru meyveler de sütle birlikte tercih edilebilir. Gün ortası aperatifi olarak kuru ceviz&süt, kuru incir&süt güzel fikir.

 Anne sütünü artıran 7 besin 

Haberin Devamı

4-BAKLAGİL:

Etli sebze yemekleriyle birlikte kuru baklagil tercih etmek de anne sütünü artırır. Kuru fasulye tüketiminde gaz yapma riskini göz önünde bulundurmak gerektiğini ekleyelim.


5-ÇEMEN OTU TOHUMU:

Hint mutfağı ve Ayurvedik tıpta yaygın olarak kullanılan çemen otu tohumu anne sütünü arttırmaya yardımcı olur fakat bunun için düzenli kullanım gereklidir.

 Anne sütünü artıran 7 besin 

6-REZENE:

Anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin üretimini teşvik eden rezene, son derece fark edilir sonuçlar doğurmaktadır.


7-DEREOTU:

Rezeneyle aynı aileden gelen dereotu da anne sütünü artırıcı etkiye sahiptir. Fakat hiçbir faydalı besini aşırı derecede tüketmemeliyiz. Bu hem faydayı ortadan kaldırabilmekte, hem de aşırı kullanımdan dolayı midede yan etkiler doğurabilmektedir.

Haberin Devamı

 Anne sütünü artıran 7 besin 

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRMANIN SİHİRLİ FORMÜLÜ

Yeni doğum yapan annelerin ani üzüntü ve korkularda ‘sütün kesilmesi’ riskiyle karşı karşıya olduğunu sık sık duyarız. Maalesef bunun doğruluk payı da vardır. Çünkü lohusalığın %90’ı duygusallıktır. Dolayısıyla anne sütünü artıran en önemli etken, duygusal açıdan güçlü ve mutlu olmaktır. Üstelik anne sütünü artıran sihirli cümle “sütün bebeğine yarıyor” demektir. Bu anneyi ruhen çok rahatlatır ve süt üretimine etki eder.

Ağlayan, gazı olan, uykusu düzensiz olan bebeklerin annelerine ‘sütün mü yaramıyor acaba?” diyerek onları çıkmazlara sokanlara da bunu hatırlatmış olalım.

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRAN 3 MÜKEMMEL TARİF (TIKLAYIN!)

Yazarın Tüm Yazıları