Yeşim Yerçok
Yeşim Yerçok
Yeşim Yerçok

Anne sütü nasıl sağılır?

Anne sütü sağılırken nelere dikkat edilmelidir?

Haberin Devamı

Emzirme doğal bir tecrübedir, ancak öğrenilmesini ve pratik edilmesini gerektirir. Çünkü her zaman göründüğü kadar basit olmayabilir.
Emzirme hem annenin hem de bebeğinin eğitimini gerektirir, çünkü emzirme esnasında anne doğru pozisyonu almayı ve bebeğine ait ipuçlarını yakalamayı öğrenirken, bebek de tam olarak meme ucunu nasıl yakalayacağını ve onu nasıl sağacağını öğrenecektir.

AĞLAMA ACIKTIĞINA DAİR SON SİNYALDİR

Emzirmeye başlarken siz ve bebeğiniz rahat, sakin ve uyanık olmalıdır. Bebeğiniz size acıktığına dair bazı ipuçları verecektir; yalama, dudaklarını şapırdatma, elini veya parmaklarını ağzına alıp emme hareketleriyle bebeğiniz size aç olduğunu söylemektedir. Ağlama genellikle acıktığına dair en son sinyaldir.

Anne sütü nasıl sağılır

Haberin Devamı

Yastıklar sırtınızı ve boynunuzu destekleyerek ağrımamasını sağlarken, bebeğinizi göğsünüzün seviyesine getirebilmeniz için de pozisyon vermenize yardımcı olacaktır. Bebeğinizin burnu meme ucuyla aynı hatta olmalıdır. Bebeğinizi memenize doğru yaklaştırmalısınız, memenizi bebeğinize değil.

BEŞİK POZİSYONU

Bebeğinizi bir kolunuzun üzerine yatırıp kendinize yaklaştırın, bütün vücudu size bakacak şekilde olmalıdır. Diğer elinizle memenizi toplarken memenizi C harfi şeklinde tutun ve baş parmağınızla hafif bastırın. Çoğu kadın parmaklarını meme başına çok yakın halde tutarak hata yapmaktadır. Mandal gibi sıkıştırma en sık görülen yanlış uygulamadır.

İyi ve verimli bir sağma için memenizi destekleyin ve meme ucunuzun bebeğinizin ağzının içine tam olarak girmesine yardımcı olun. Meme ucunuzu bebeğinizin dudaklarına yukarı aşağı hareketlerle sürtün ve bebeğinizin çenesinin açılıp meme ucunu ağzının içine almasını bekleyin. Meme ucu bebeğinizin ağız içinde yumuşak damağa kadar ilerlemelidir.

Beşik pozisyonuna ek olarak deneyebileceğiniz 2 diğer pozisyon daha vardır.

FUTBOL TOPU TUTUŞU

Bu pozisyon bebeğinizin kafasını da desteklemeye yardımcı olur. Aynı zamanda sezaryen geçirmiş ve büyük memeli kadınlar için de oldukça iyidir. Bebeğinizi yastığın üzerine sırtüstü yatırın, bebeğinizin ayakları kolunuzun altından arkaya doğru alın, bebeğinizin burnu annenin göğüs ucuna paralel olmalıdır.

Haberin Devamı

 Anne sütü nasıl sağılır 

SIRTÜSTÜ POZİSYON

Bebeğinizi kolayca kendinize yaklaştırmanıza izin verir. Yan yatın, bebeğinizi yüzü size bakacak şekilde hemen yanınızda yatırın ve kendinize doğru yaklaştırın. Gerekirse bebeğinizin poposunu veya kafasını bir elinizle destekleyin. Bu pozisyon emzirirken biraz olsun dinlenebilmeniz için oldukça uygundur.

Bazen kendinizi iyi hissetmediğinizde veya bebeğiniz doyduğu halde aralıklı olarak halen emmeye devam ediyorsa bebeğinizi meme ucundan ayırmak için yardıma ihtiyacınız olabilir, bebeğinizin meme ucunu bırakmasına yardımcı olmak için parmağınızı kullanın. Parmağınızı bebeğinizin ağız köşesine koyun ve emmeyi durdurduğu anda parmağınızla meme ucunuzu kaydırın.

Haberin Devamı

BEBEĞİNİZ EMERKEN UYUYAKALIRSA

Eğer bebeğiniz emerken uyuyakalmışsa ve halen yeterince beslenmediğini düşünüyorsanız yeniden emmeğe başlaması için çenesinin altına hafifçe vurabilirsiniz, birkaç küçük dokunuşla bebeğiniz nerde olduğunu hatırlayacak, çenesini hareket ettirip memeyi hissedecek ve yeniden emmeye başlayacaktır.

İlk birkaç gün emzirme konusunda şaşırabilirsiniz. Bebeğinizi belki her saat başı veya arka arkaya bir kaç saat emzirmek isteyeceksiniz. Sütünüzün yetip yetmediğini anlayabilmenin en iyi yolu bebeğinizin ıslak ve kirli bezleridir. 24 saat içinde 6 ıslak ve 3 kirli bebek bezi bebeğinizi gayet iyi beslediğinizi gösterir. Emzirdikten sonra göğsünüzün yumuşaması ve bebeğinizin emerken çıkardığı yutkunma sesleri de bebeğinizin gayet iyi sütünüzü emdiğini gösterir.

Haberin Devamı

Bebeğinizin emmesi 5-45 dakika sürebilir, ne kadar süre emmeye ihtiyacı olduğunu bebeğinizin size söylemesine izin verin, bebeğiniz doyduğunda uyuyakalacaktır ve kendini ayıracaktır.

 Anne sütü nasıl sağılır 

MEME UCU MERHEMİ

İlk günler ve ilk haftalarda, yeni anneler meme ucunda ağrı yaşayabilirler, anne sütü veya meme ucu merhemi sürmek rahatlatabilir. Eğer ağrı devam ederse bebeğinizin pozisyonu ve meme ucunu kavramasının doğru olmamasından kaynaklanabilir.

Memelerde dolgunluk beklenen bir durumdur ancak şişkinlik değildir. Şişkinlik oldukça sert meme demektir. Memede yumru olabilir ve sütün sağılması da oldukça zorlaşır. Aralıklı sağmak veya emzirmek en iyi çözüm yöntemidir. Şişkinlik için her emzirmeden sonra meme üzerine 10 dakika aralarla buz uygulayabilirsiniz. Eğer şiş göğsünüzden bebeğiniz yeterli drenaj yapamıyorsa, memenizi rahatlatmak için meme pompası kullanabilirsiniz. Eğer ateşiniz yükselirse veya göğüs üzerinde kızarmalar olursa mutlaka doktorunuzu arayın, “mastit” diye adlandırılan meme enfeksiyonu işareti olabilir.

Haberin Devamı

Pozisyon vermek, pratik yapmak, sabır ve devam önemlidir. Bu 4 kurala uyulduğu taktirde anne oldukça başarılı emzirme tecrübesi kazanacaktır.

SAĞILAN ANNE SÜTÜ NE KADAR SÜRE İÇERİSİNDE TÜKETİLMELİDİR?

Bu anne sütünü nasıl ve nerede saklayacağınızla ilgilidir. Oda sıcaklığında (16-30 derece) anne sütü 3-4 saat taze kalabilir. Ancak 6-8 saat sonra bakteri üremeye başlayacaktır.

NE KADAR SÜRE TAZE KALIR?

Buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda ise günlerce saklanabilir. Dondurucudan çıkarıp çözdürdüğünüz sütü buzdolabında 24 saat tutabilirsiniz, ancak yeniden dondurmayınız. Eğer seyahate gidecekseniz buz kalıplarıyla beraber yalıtımlı kaplarda 24 saat saklayabilirsiniz.

Derin dondurucuda ise 6-12 ay saklanabilir.

 Anne sütü nasıl sağılır 

Sağdığınız sütü daha uzun süre taze tutmak için ellerinizi yıkayın, pompanın ve beraberindeki aksesuar şişenin çok temiz olduğundan emin olun. Pompa ve şişesinin temizliğini bulaşık makinesinde veya elde sıcak köpüklü suda yapabilirsiniz. Pompayla çektikten sonra sütünüzü hemen buzdolabına veya buz kalıplarıyla yalıtılmış kaplara koyun.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Jin.Op.Dr.Yeşim Yerçok