GeriBebek Beslenmesi Anne sütü nasıl ısıtılmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Anne sütü nasıl ısıtılmalı?

Anne sütü nasıl ısıtılmalı?

Anne sütü bebeğiniz için eşsiz ve hazır bir üründür. Emzirmenin olanaklı olmadığı veya sütün fazla olması gibi durumlarda sütünüzü sağarak bebeğinize verebilir, fazla sütü uygun şekillerde muhafaza ederek yeniden kullanabilirsiniz. Ama tabii püf noktalarına dikkat ederek! Beslenme Danışmanı Melek Yenigün, bu noktalara değiniyor.

Sütünüzü aşağıda belirtilen koşullara uyarak standart bebek biberonlarında veya özel süt saklama poşetlerinde saklayabilirsiniz. Ama mutlaka saklama kapları üzerine mutlaka saklama başlangıç tarihi ve saat bilgilerini yazın.

ANNE SÜTÜ NASIL SAKLANMALI?

Oda sıcaklığında:

• 27 derece oda sıcaklığında 4 saate kadar

• 9 derece oda sıcaklığında 8 saate kadar

Buzdolabında:

• 4 derecede 24 saate kadar

Derin dondurucuda:

• Özel bölmeli buzdolabı buzluğunda 1 ay (kapıya uzak muhafaza ediniz)

• Derin dondurucuda 3 ay (- 19 derece) Dondurulmuş süt içerisindeki lipaz enzimleri aktif kalacaktır. Lipaz yönünden zengin sütlerde dondurulma sonrasında sabunsu bir tat ortaya çıkabilir. Bu sabunsu tat bebeğiniz için zararlı değildir. Fakat bebeğiniz bu tadı reddedebilir.

Sütünüzü hızlı bir şekilde soğutun ve asla kaynatmayın. Kaynatılmış anne sütü içerisindeki lipaz enzimleri deaktif hale geçecektir.

Bekleme sürelerine aşmamış farklı sağım sütleri henüz dondurmamış iken birleştirilerek saklanabilir. Azami saklama süresi için ilk sağım saati dikkate alınmalıdır.

Sağılmış sütlerinizi az miktarlarda (5-10 cl) dondurun. İhtiyacınız olan kadarını çözerek kullanmanız kalan sütün israf olmasını önleyecektir.

Soğutulmuş sütün üzerinde ince kremsi bir tabaka görülebilir, sütü kullanıma hazırlamak için ısıtma sonrası çalkalayın.

Anne sütü nasıl ısıtılmalı

BUZDOLABINDAN ÇIKARILAN SÜT NASIL ISITILIR?

Isıtılacak sütü saklama kabı veya biberon içerisinde sıcak su dolu bir kaba sokarak sütü içilecek sıcaklığa getirmek en uygun yöntemdir. Doğrudan ateş üzerinde sütü ısıtmayın. Mikrodalga sütün anti-infektif özelliğini olumsuz etkileyecektir. Ayrıca süt içerisinde oluşturabileceği sıcak noktalar bebeğinizi yakabilir. Bu nedenle sütü ısıtmak için mikrodalga kullanmayın.

DONDURULMUŞ SÜT NASIL ISILITIR?

Dondurucudan çıkan sütü buzdolabı içerisine alarak çözülmesini bekleyebilirsiniz. Daha sonra saklama kabı veya biberon içerisinde sıcak su dolu bir kaba sokarak sütü içilecek sıcaklığa getirebilirsiniz. Dondurulup sonrasında çözülmüş sütü buzdolabında 24 saat saklayabilirsiniz. Dondurulmuş sütü yeniden dondurarak saklamayın. Oda sıcaklığında veya buzdolabında azami bekleme süresini aşmış sütü tüketmeyin.

False