GeriBebek Beslenmesi Akupunktur anne sütünü artırıyor mu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Akupunktur anne sütünü artırıyor mu?

Akupunktur anne sütünü artırıyor mu?

Akupunkturu hamilelik döneminde kullanarak inanılmaz sonuçlar almak mümkün!

Günümüzde bebeklerin anne sütüyle beslenmesinin çok önemli olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Ancak ne yazık ki bazı annelerin çeşitli nedenlerden dolayı doğumdan sonra sütleri gelmez. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Kösoğlu, akupunkturun anne sütü üzerindeki etkilerini anlattı.

Emzirme bebek için çok yararlı olduğu kadar annelik duygusunu da güçlendiren önemli bir işleve sahiptir. Bebeğin büyümesi, gelişmesi ve ileride sağlıklı bir yaşam sürmesi ailenin sağlayacağı imkanlarla mümkündür. Bebeğin yaşamının ilk aşamasındaki en önemli ihtiyaçlarından biri anne sütüdür. Onun anne sütüyle sağlıklı ve mutlu büyümesi anne babayı da mutlu edecektir.

Anne sütü ve emzirme

İlk 4-6 ayda, anne sütü bebeğe gerekli olan tüm besinleri içeren ve tek başına yeten ideal bir besindir. Süt emmeye cevap olarak üretildiğinden, bebek doğar doğmaz ilk yarım saat içinde, günün diğer saatlerinde ise sık sık emzirilir. Anne sütünün bebeği enfeksiyonlara karşı koruyucu pek çok özellik taşıdığı da bilinen bir gerçektir.

Bu durumun en önemli nedeni: Anne sütünde bulunan antikorlardır. Özellikle doğumdan sonraki ilk birkaç gün salgılanan kolostrum adlı sütte bol miktarda bulunan bu antikorlar bağırsak mukozasında emilemedikleri için koruyucu etkilerini doğrudan mide bağırsak mukozası üzerinden ya da solunum sistemi üzerinden göstermektedir.

Probiotik flora kurulduğu gibi, anne sütündeki bu antikorların pek çok hastalık yapıcı mikrobu öldürücü etkisi de vardır. Anne sütünü göz enfeksiyonunda damla olarak kullanıldığını hatırlıyorum. Anne sütüyle beslenen bebek böylece enfeksiyonlardan korunur. Sonraki günlerde anne sütünün birleşimi biraz değişir ve olgun anne sütü haline gelir. Anne sütü ile beslenen bebeğe ilk üç ayda ayrıca su vermeye bile gerek kalmaz. Anne sütünün bebeğe hafif enfeksiyonlardan çok ağır enfeksiyonlara karşı sağladığı bu koruma özellikle ilk birkaç ayda büyük önem taşır ve emzirmenin süresiyle orantılı olarak yararı artar.

Peki, eğer doğumdan sonraki üç gün içinde sütünüz gelmezse…

Bazı anne adaylarının doğumdan sonra yaşadıkları büyük mutluluk, yerini bebekleri emzirme saatinde kendilerine verildiğinde üzüntüye bırakır. Çünkü bebeğin emmesine rağmen memeden süt gelmez. Bazı durumlarda ise memeden gelen süt miktarı oldukça yetersizdir ve bebek emebildiği bu sütle doymaz. Anne sütünün gelmemesi yetersizliği veya kesilmesi halinde genellikle ilk çözüm olarak bebek mamalarına başvurulur. Ancak bebek mamalarının tamamen anne sütünün yerini alması mümkün değildir.

Bu nedenle bebeğin anne sütüyle beslenmesi için var olan çarelere baş vurmakta fayda vardır. İşte Çin tıbbında önemli bir yere sahip olan Akupunktur bu noktada karşımıza denenmesi gerekli bir çözüm olarak çıkar. Akupunktur sadece anne sütünün gelmemesi durumunda değil, çeşitli hamilelik dönemi ve doğum sonrası şikayetlerinde de başarılı sonuçlar verebilmektedir. Anne adayları çeşitli sorunlarında akupunktura baş vurabilirler.

Akupunkturu hamilelik döneminde ve doğumdan sonra çeşitli sorunların çözümünde kullanarak inanılmaz sonuçlar almak mümkün. Örnek vermek gerekirse: Hamilelik döneminde sık karşılaşılan sorunlardan biri olan mide bulantıları ve kusmalarda çok başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Çok yakın zamanda bir hastam vardı kendisi daha önce şiddetli bulantı ve kusmaları nedeniyle üç kez kürtaj olmuş bir anne adayı.

Kendisine normal ilaçları verdim. Kusmaları kesilmedi. Serumlar verdim olmadı. Ancak bu sefer inat ettik , bu bebek doğacaktı , çünkü bu aile bir bebek istiyordu. Sadece iki seansta bulantı ve kusmaları geçti. Daha sonra başka hastalarda da denedik ve başarılı sonuçlar aldık. Bu durumun şimdilik bilimsel bir açıklaması yok ancak araştırılmalı. Çünkü elde edilen sonuçlar çok şaşırtıcı. Ve akupunkturun anneye ve bebeğe zarar verebilecek hiçbir yan etkisi yok.

Annenin sütü azsa veya hiç gelmiyorsa akupunktur denenmeli

Doğumdan sonra karşılaşılan bir sorun olan süt azlığı veya sütün hiç gelmemesi durumunda akupunktura başvurabildiklerini belirtiyor.

Göğsün ön duvarında 2 nokta var. Bu noktalar lazerle veya çok ince iğnelerle uyarılıyor. Göğüs duvarı olduğu için çok derine uyarı veremiyorsunuz. Ben genelde ufak iğneyi kullanıyorum. Kolda bir nokta var onu kullanıyoruz, bir de sırtta iki noktaya iğneleme yapılıyor. Doğumdan sora en geç 3 gün içinde sütü gelmeyen veya az olan anneye uygulamanın yapılması gerekiyor. İğneyi soktuğunuz yerden beyine doğru olan enerji akışı çok önemli.

Bu şekilde beyinde prolaktin yüksekliği yaratılıyor. Tabii bunun lokal etkileri de var ve süt kanallarında sütün üretimini sağlıyor. Bu anlattıklarım elde edilen başarılı sonucun Batı tıbbı ile açıklanmasıdır. Ancak gerçekte içeride olan olay bilinmiyor. Akupunktur noktaları ağrısızdır. Uygulanması çok zahmetsiz, vücuda hiçbir ilaç girmiyor ve iki seansta sonuç almak mümkündür, başarı her zaman mutlaka olmuyor ama denemenin de hiçbir zararı yok. Hastaya oturup her şeyi anlatmak gerekir. Tabii ki akupunkturu uygulayacak kişinin bunu çok iyi bilmesi gerekli. Akupunktur çok ciddi bir bilim dalıdır. Akupunkturda her hastanın ve hastalığın haritası farklıdır.

Akupunktur hamilelikte de çok yararlı

Akupunktur bir hastalık tedavisi veya düzeltme unsuru değildir. Bünyenin regulasyonunu düzeltme vasıtasıdır ve bu nedenle hamilelikte ve doğum sonrasında görülen birçok sorunu ortadan kaldırır. Hamileliğin başlangıcından itibaren anne adayı migren şikayetleri çekiyorsa, bunun hiçbir ilaç veya vasıtayla tedavisi yoktur. Ancak Dünya Sağlık Teşkilatı’nın bildirisinde de belirtildiği gibi hiçbir yan etkisi bulunmayan akupunktur bu migreni tedavi eder. Akupunktur hamile kadının astımını düzeltir, anne adayı bel ağrısı çekiyorsa bunu düzeltir, omuz ağrısını, herhangi bir bağırsak sorununu, ishali geçirir. 

Hamilelik döneminde sık karşılaşılan sorunlardan biriside kusmalardır. Akupunkturla bu kusmaları tedavi edebiliyoruz. Tabii anne adayı iğnelerden korkarak akupunkturu istemeyebilir, bu konuda ikna olmayabilir. O zamanda biz bebeğe de hiçbir zarar vermeyen lazer tedavisiyle akupunkturu uygulanabilir. Zaten lazer kendi başına bir tedavi şekli değildir, akupunktur noktalarıyla bir tedavi vasıtasıdır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Kösoğlu

Akupunktur anne sütünü artırıyor mu

False