Anne sütü ağrıları azaltıyor

Son zamanlara kadar emzirmenin annenin ağrıları üzerine bir etki oluşturup oluşturmadığı bilinmemekteydi. Yeni yapılan araştırmalara göre sezaryen ameliyatı ile dünyaya gelen bebeklerini en az 2 ay süre ile emziren annelerde, 2 aydan daha az süre boyunca emziren annelere göre kalıcı ağrı yaşama ihtimali üç kat daha az olmaktadır. Burada anne, bebeğin yaşamına destek olurken kendisi de ağrılara karşı bedenini korumaya almaktadır.

Haberin Devamı

Her ne kadar ülkemizde araştırması yapılmamış olsa da İngiltere, ABD ve Kanada’daki tüm doğum yapan her 5 anneden 1 i kronik ağrı çekmektedir. Anne sütünün erken yaşamda en önemli ve en uygun besin olduğu kabul edilmekte olup Dünya Sağlık Örgütü; özellikle bebeklerin 6 aya kadar emzirilmesini önermektedir.

ROMATİZMALI ANNELER EMZİREBİLİR Mİ?

Emzirmenin hem bebekte hem annede çok olumlu etkiler oluşturduğu konusunda doktorlar hem fikirdirler. Bazan akla gelen sorulardan birisi Romatoid artritli (RA) annelerin emzirmeyi sürdürüp sürdürmemeleri konusundaki endişelerdir. Araştırmalar, emzirmenin anneleri, daha sonraki yaşamlarda romatoid artrit ve lupus gibi otoimmün hastalıklar geliştirmekten korumaya yardımcı olabileceğini ve bir anne ne kadar uzun süre emzirse, o kadar fazla koruma sağlayabileceğini göstermiştir. Romatoid artrit, el, bilek, dirsek, ayak ve diz gibi çok ağrılı ve sert eklemleri içeren bir durumdur. Romatoid artrit, yaşlı insanların eklemlerinde (osteoartrit olarak bilinir) aşınma ve yıpranmadan kaynaklanan artrit tipinden farklıdır. Romatoid artrit, otoimmün bir hastalıktır ve sadece eklemleri değil, vücudun diğer alanlarını da etkileyebilir.

Haberin Devamı

Yapılan araştırmamalar Romatoid artritli (RA) annelerin emzirmelerinde bir sakınca olmadığı, emziren RA'lı kadınları daha az ağrı hissettikleri ve endişelerinin ciddi olarak daha az olduğunu ortaya koymuştur. Romatoid Artrit dışında emzirme döneminde, multipl skleroz, lupus ve diyabet gibi kronik hastalıklarında rahatsız edici etkileri en aza inmektedir. Hatta emzirmenin bu olumlu etkileri doğumdan sonra dört ila on iki hafta boyunca devam edebilmekte bu rahatsızlıklara sahip olan hastalar rahat bir nefes almaktadırlar.

EMZİRMENİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Amerika'da Kadın Sağlığı Ofisi araştırma verilerine göre, bebekler doğduktan hemen sonra emmeye başlamaları fevkalade faydalı bir olaydır.
  • Kolostrum bilindiği gibi doğumdan sonra memeden gelen ilk süttür. İçeriğinde besin maddeleri ve hastalıklardan koruyucu antikorlar yoğun olarak bulunmaktadır. Bu kolostrum bebeği hayatın ilk günlerinde hastalıklardan korumak ve fiziki gelişimi için olmazsa olmaz bir doğal anne ürünüdür.
  • Hiçbir ilaç anne sütünün yerini tutamaz. İlk emmeden üç ila beş gün sonra, kolostrum bebeği beslemek için gereken yağ, şeker, su ve proteinden oluşan olgun süte dönüşür.
  • Anne sütüyle beslenen bebeklerin, onları birçok hastalıktan koruyabilen bağışıklık sistemleri daha güçlüdür. Araştırmalar, anne sütüyle beslenen bebeklerin, ani bebek ölümü sendromu (SIDS), tip 2 diyabet ve çocukluk lösemi gibi hastalıklar açısından daha düşük risk altında olduğunu ortaya koymuştur.
  • Emzirme, vücudunuzun daha çabuk iyileşmesine, toparlanmasına yardımcı olduğu için daha hızlı iyileşirsiniz.
  • Emzirirken salınan hormonlar uterusunuzun gebelik öncesi boyutuna gelmesine daha hızlı büzüşmesine yardımcı olur.
  • Bazı araştırmalar bile bu hormonların doğum sonrası depresyondan korunmanıza yardımcı olduğunu gösteriyor. Bebeğin her emmesi annnede oksitosin hormonunun salınmasına neden olmaktadır. Bu mutluluk hormonu üzerinde ağrılar ve depresyondan korunma adına bahsetmek iyi olacak.
Yazarın Tüm Yazıları