Anne ile bebeğin mucizevi teması; Emzirme ile ilgili merak edilenler

Dünya Emzirme Haftası, anne sütünün ve emzirmenin önemini ve bu konudaki farkındalığı artırmak için her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanır. Annelerin bebekleriyle özel bir iletişim kurduğu emzirme dönemi her kadın için özeldir. İlk defa çocuk sahibi olan ebeveynlerin emzirme ile ilgili akıllarına pek çok soru gelebilir. İşte bu merak edilenleri ve emzirme ile ilgili bilinmesi gerekenleri uzmanlardan öğrendik.

Haberin Devamı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Uzm Dr. Sinan Tıraş, annelerin emzirme ile ilgili en çok merak ettiği soruları yanıtladı:

DOĞRU EMZİRME NEDİR?

• Doğru emzirme tekniğinde dört temel nokta vardır. Bebeğin başı ve vücudu aynı doğrultuda, düz bir hat üzerinde olmalı, bunun için isterseniz yastık kullanabilir ve bebeğin vücudunu destekleyebilirsiniz. Ancak bebeğin başı, omuzları ve popo kısmının da desteklenmesi gerekir. Bebeğin burnu meme başı hizasında olacak şekilde yüzü memeye bakmalı ve anne bebeği kendi vücuduna yakın tutmalı. Bu sa-yede anne ve bebek arasındaki ilk yakın temas ve ilişki başlar.

BEBEĞİM İÇİN EN UYGUN POZİSYON HANGİSİ?

• Bebeğin tutuşu önemlidir. Ancak emzirirken bebeğin pozisyonundan çok annenin rahat bir pozisyonda olması daha önceliklidir. İlk zamanlar emzirme periyodu uzun sürer, ancak alışma sürecinin ardından emzirme periyodu daha kısalır. Emzirirken anne oturur pozisyonda olmalı. Sırtı dik ve bel boşluğu ile sırtı desteklenmelidir. Emzirirken boşta kalan kolunun altı ve diğer boşta kalan bölgelere yastık ilavesi yapılabilir.

Haberin Devamı

• Emzirirken hijyen de unutulmamalı. Emzirmeye başlamadan önce mutlaka eller yıkanmalı, tırnaklar kısa olmalıdır. Günlük duş alınması annenin de rahatlaması açısından önemlidir. Memeyi ayrıca temiz-lemeye gerek yoktur.

Anne ile bebeğin mucizevi teması; Emzirme ile ilgili merak edilenler

NE SIKLIKTA VE SÜREDE EMZİRMELİYİM?

• Yeni doğan dönemindeki bebek, her istediğinde ve en geç 3 saat aralıklarla 20 – 25 dakika boyunca emzirilmelidir. Bebekler kilo aldıkça, çene kasları geliştikçe ve dolayısıyla süt miktarı bollaştıkça bu süre kısalır.

SÜT RENGİM NEDEN DEĞİŞİR?

• Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibi-dir. 4. günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar; göğüsler dolu, sert ve ağır hisse-dilir. Bu süreç ‘’sütün gelmesi’ olarak bilinir. Son süt, ön sütten daha beyaz görünür çünkü; daha fazla yağ içerir. Bu yağ anne sütünden alınan enerjinin büyük bölümünü karşılar. Bu nedenle bebeğin son sütü alması sağlanır. Ön süt çok miktarda üretilir ve yüksek miktarda protein, laktoz ve diğer besinleri içerir. Bebek ön sütten alması gerektiği miktarda aldığında ihtiyacı olan bütün sıvıyı bundan karşılar.

Haberin Devamı

BEBEĞİME SU VE MEYVE SUYU VERMELİ MİYİM?

• Anne sütünün içerisinde bebeğin ihtiyacı olan su ve mineraller bulunur. Bu nedenle bebeklerin ilk 6 aya kadar sıcak havalarda bile sıvı içeceklere gereksinimleri yoktur. Bu tür içecekler verildiğinde bebek, anne sütünü daha az almak isteyebilir.

SÜTÜMÜ NASIL SAĞARIM?

• İlk günlerde pompaya sağacak kadar süt olmaz. İlk 3-4 gün gerekli ise el ile sağım önerilir. 4-5 günden sonra göğüslerin durumuna göre süt sağma pompası ile boşaltılır. Özellikle çalışan annelerin gün içinde 2 kere süt sağması önemlidir.

Anne ile bebeğin mucizevi teması; Emzirme ile ilgili merak edilenler

DOĞRU EMZİRME TEKNİKLERİ

Doğru emzirme tekniklerinin uygulanması, bebeğin mide bulantısı ve gaz gibi sorunları daha az yaşamasını sağlar. Peki, doğru emzirme pozisyonu nasıl olmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkarı Uzmanı Dr. Banu Küçükkırım, emzirme tekniklerini sıraladı:

Haberin Devamı

1. KUCAKTA EMZİRME TEKNİKLERİ

• Kucaklama pozisyonu

Kucaklama pozisyonu tekniği daha çok zamanında normal doğum yapan anneler için öneriliyor. Bu teknikte siz dik ve oturur halde, bebeğiniz de yatar pozisyonda oluyor.

Sandalye, koltuk veya yatağın kenarına oturun. Dizinizin üzerine mümkünse bir yastık yerleştirin. Bebeğinizi, başı kolunuzun iç dirsek bölümüne gelecek ve yüzü memenize doğru olacak şekilde kucaklayın. Bebeğinizin burnunun meme hizanızda ve leğen kemiği hizasının da sizin mide hizanızda, olmasına dikkat edin. Diğer elinizin meme başını bebeğinizin ağzına yerleştirin.

• Ters kucaklama

Ters kucaklama tekniği küçük ve emme güçlüğü çeken bebeklerde fayda sağlıyor. Bu teknikte de siz yine dik ve oturur halde, bebeğiniz de yatar pozisyonda oluyor.

Haberin Devamı

Kolunuzun altına yastık yerleştirin. Bu tekniği kucaklama tekniğinden ayıran özelliği ise bebeğinizi kucaklamak için diğer kolunuzdan faydalanıyor olmanız. Bu teknikte bebeğinizin başı, sizin iç dirseğinize değil, diğer elinizin avuç içine doğru yaslanmış olacak. Böylelikle bebeğinizin rahat olması ve boyun kaslarının yorulmaması için avuç içinizle başına destek vermiş oluyorsunuz. Ayrıca kolunuzu da yastık üzerinde dinlendirmiş ve bebeğinizin sırt bölgesine de destek olmuş olursunuz.

• Çanta pozisyonu

Çanta pozisyonu tekniği sezaryenle doğum yapmış annelere öneriliyor. Bunun nedeni ise bu emzirme tekniğinin ameliyat bölgesine baskı oluşturmaması. Ayrıca küçük bebekler ve emme sorunu yaşayan bebekler de bu teknikte daha rahat emebiliyorlar. Bunların yanı sıra meme başı küçük olan veya iri göğüslü olan ya da ikiz anneleri için de daha uygun bir teknik.

Haberin Devamı

Çanta pozisyonu tekniğinde bebeğinizi koltuğunuzun altında, basen seviyenizin biraz yukarı hizasında tutarak emziriyorsunuz. Bebeğinizin baş kısmı ön tarafınıza, ayakları da arkanıza doğru gelecek şekilde emzirin. Bebeğinizin rahat olması için yine başının altına yastık koymanızda fayda var.

2. YATARAK EMZİRME TEKNİĞİ

Yatarak emzirme tekniği ameliyat bölgesine baskı oluşturmadığı için sezaryenle doğum yapan annelere tavsiye ediliyor. Bunun yanı sıra gece uyku arasındaki emzirme için de öneriliyor.

Yatarak emzirme tekniğinde iki yastıktan faydalanıyorsunuz. Yastıklardan birini başınızın altına, diğerini de sırtınıza gelecek ve sizi arkadan destekleyecek şekilde yerleştirin. Bu sayede yorulmadan kısmen veya tümüyle yan yatar durumda bebeğinizi emzirebilirsiniz. Yatarak emzirme tekniğinde bebeğiniz de size dönük olarak yan yatar pozisyonda olmalı. Bebeğinizin başına, hangi elinizle daha rahat edebiliyorsanız o elinizin iç kısmıyla destek olun.

Anne ile bebeğin mucizevi teması; Emzirme ile ilgili merak edilenler

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRAN TARİFLER

“İlk 6 ay bebeğinize sadece anne sütü vermeniz yeterlidir. 6. aydan sonra ufak ufak ek gıdaya başlanmalı ve 2 yaşa kadar ek gıdanın yanında bebek mutlaka anne sütü almalıdır” diyen Diyetisyen Başak İnsel, anne sütünü artıran tarifleri bizlerle paylaştı.

Yulaflı kurabiye

Malzemeler

2 su bardağı yulaf ezmesi
6 adet kuru kayısı
4 adet kuru erik
4 çorba kaşığı kuru üzüm
1.5 su bardağı kaynar light süt
Tarçın

Hazırlanışı

Tüm malzemeleri bir kâsede karıştırın. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine köfte şeklinde dizin (10 adet çıkmalı). Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Sütlü yulaf

Malzemeler

Süt
Yulaf ezmesi
Orman meyveleri
Tarçın

Hazırlanışı

1 bardak süt (200ml) ve 6 kaşık yulafı yapışmaz tavada karıştırarak pişirin. Yulaf, sütü çekince tarçın ilave edip ocaktan alın. Orman meyveleri ile süsleyin.

Süt artıran bitki çayı

Malzemeler

1 yemek kaşığı ıhlamur
1 yemek kaşığı ısırgan otu
1 yemek kaşığı anason
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı papatya

Hazırlanışı

Bitkiler karıştırılır ve kaynatılmış suda 8-10 dakika demlenerek tüketilir.

Hazırlayan: Melin Kahraman / HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

Yazarın Tüm Yazıları