Ayça Terazi
Ayça Terazi
Ayça Terazi

Adım adım ek besine doğru

Ek besin dönemine yanlış başlama bu keyifli süreci mutsuzluğa dönüştürebilir.

Haberin Devamı

6. AYDAN ÖNCE KATI GIDALARA BAŞLAMAYIN!

Bebeğin gelişiminde en önemli ölçüt, persentil eğrileridir. Aylık kontrolünüzde çocuk doktorunuz tarafından, bebeğinizin gelişimini yorumlamasını isteyin. Bu eğrinin sabit kalması (bebeğin kilo almaması) veya aşağı inmesi (kilo vermesi) gelişiminin durduğunu gösterir. Bu durumda ek besinlere başlamak yeterli ve doğru değildir. Anne sütü alıyorsa devam sütüyle desteklenmesi ya da devam sütü alıyorsa miktar ve sıklığın düzenlenmesi gerekir!

İLK AY ÇOK ÖNEMLİ!

Ek besin dönemine yanlış başlama sonucunda, her anı ayrı bir keyif olan bu süreci mutsuzluğa dönüştürebilirsiniz. Bebek beslenmesinde öncelik her zaman; anne sütüne aittir! Eğer anne sütü yetersizse veya gelmiyorsa, devam sütleri devreye girer.

 Adım adım ek besine doğru 

1 yaşına kadar da anne sütü veya devam sütü temel beslenmeyi oluşturur. Bu atlanmaması gereken en önemli noktadır. Çünkü siz anneler bu yeni serüvene adım attığınızda, bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını ek besinlerle sağlayacağını düşünüyorsunuz. Ve akıllı bebeğiniz beklentilerinizi karşılayamadığında (2 kaşık yerine 1 kaşık yediğinde); onun beslenemediğini, kendinizin de bu konuda yetersiz olduğunu hissediyorsunuz. Annelik içgüdünüzü bir kenara bırakma vakti geldi artık. Bebeğinizi gerçekten tanımanız, en büyük yardımcınız olacaktır.

BESİN İHTİYACI 6. AYDA ARTIYOR

Anne sütü ilk 6 ay tüm ihtiyaçları karşılarken; 6. ayla birlikte bebeğinizin besin depoları azalmaya başlar ve ihtiyaçları artar. İşte bu noktada, öncelikle tadım dönemi (3 hafta) başlar. Alerji riski düşük olan besinler tercih edilir. Meyvelerden elma, armut, şeftali; sebzelerden ise kabak, patates, havuçtur. İlk haftadan sonra bu gruba yoğurt da katılır.

BESİNLERİ KARIŞTIRMAMAYA ÖZEN GÖSTERİN

 Adım adım ek besine doğru 

Yeni doğan bebeğinizin lezzet algısı, tadım döneminde gelişir. Bu süreç boyunca besinleri tek tek vermeniz tat alma duyusunun doğru gelişmesini sağlar. İlk ay besinleri karıştırmamaya özen gösterin. İlk defa deneyeceğiniz besinleri bebeğiniz açken ve tam olarak uyanıkken verin. Sabah erken saatlerde uyanıp ilk önce anne sütü veya devam sütünü alsın. Tekrar uyuyup uyandıktan veya iki saat oyun oynadıktan sonra ek besinleri verin.

ÖNCE SEBZE, SONRA MEYVE

Ek besin dönemine ilk meyveyle başlarsanız; meyvenin tatlı tadına alışan bebeğiniz, sebzeleri kabul etmekte zorlanabilir. Sabah saatlerinde sebze püresi verin. Öğlen veya öğleden sonra deneyeceğiniz besinleri, meyvelerden tercih edin.

YEMEK İSTEMİYORSA ZORLAMAYIN

İlk hafta 1-2 çay kaşığıyla başlayın. İkinci hafta 1-2 tatlı kaşığına, üçüncü ve dördüncü hafta ise 1-2 yemek kaşığına ulaşın. Tabii ki en temel ölçüt, bebeğinizin isteği! 1 kaşıktan sonra yemek istemiyorsa zorlamayın, iki kaşık diye onunla inatlaşmayın. Önemli olan, besinlerin tadına bakmasıdır.

YOĞURT YAPACAKSANIZ BUNLARA DİKKAT EDİN

 Adım adım ek besine doğru 

Bebeğinizin yoğurdunu dışarıdan açık süt alarak değil; bebeğiniz için en güvenilir olan günlük süt (pastörize süt) kullanarak yapın. Günlük sütü kaynatmadan, ılıkken mayalamaya özen gösterin. Yoğun iş temposu nedeniyle yoğurt mayalamakta zorlanıyorsanız; güvenilir markaların bebeğiniz için ürettiği bebek yoğurtlarını tercih edebilirsiniz.

BEBEĞİNİZİN ÜZERİNDE GÖZLEM YAPIN

Her yeni besinden sonra, bebeğinizi çok iyi gözlemleyin. İlk defa verilen besinler, bebeğinizde hassasiyete ve alerjiye neden olabilir. Gün içerisinde kızarıklık, kaşınma, teninin pütürlü olması, ishal görülmesi hassasiyet belirtisidir. 1 hafta bekleyin, sonra tekrar deneyin.

 Adım adım ek besine doğru 

Ek besin dönemi, bir ömür sürecek beslenme davranışlarının temellerinin oluştuğu bir dönemdir. Doğru bilgi ve besinlerle, doğru zamanda başlamak çok önemlidir. Tadım döneminde amacın, “tattırmak” olduğunu unutmayın.