Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Hurriyet.com.tr Hürriyet Aile

ANNE SÜTÜ VE EK GIDAYA GEÇİŞ DÖNEMİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 5 ŞEY!

Anne sütü ve ek gıdaya geçiş dönemi hakkında bilmeniz gereken 5 şey!
  • PAYLAŞ
  • PAYLAŞ
    Adınız *
    Alıcı E-Posta Adresi *
    Mesajınız
TANITIM

Emzirme çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağlar. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, her bebeğin doğumdan itibaren 4-6 aya kadar yalnız anne sütü ile beslenmesini, sonrasında da ek besinlerle birlikte olmak koşuluyla en az 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemenin devam ettirilmesini önermektedir. Peki anne sütü neden bu kadar değerlidir? Anne sütüyle beraber ek gıdalara geçiş süreci nasıl olmalıdır? Sıvı çocuk devam sütü nedir ve nasıl kullanılmalıdır? Merak edilen tüm bu soruları, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay sizin için yanıtladı. İşte detaylar…

ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE ANNELERE ÖĞÜTLER

Anne sütünün, mükemmel besin içeriği vardır, kolay hazmedilir ve etkili bir şekilde kullanılır. Hastalıklardan korur. Yapay beslenmeden daha ucuza mal olur. Emzirmek de anne ile bebek arasında duygusal bağın kurulması ve korunmasını sağlar.

Anne sütünün önemi, günümüzde çok sayıda anne ve anne adayı tarafından çok iyi bir şekilde kavranmış olmak ile beraber annelere bir kez daha hatırlatmakta fayda vardır ki;

İlk altı ayda yalnızca anne sütü ile beslenen bebekler ishal, zatürre gibi bulaşıcı hastalıklara, alerjik hastalıklara daha az yakalanırlar ve daha sağlıklı büyürler. Engel teşkil edecek bir durum yoksa ilk altı ay bebeğinizi yalnızca anne sütü ile besleyiniz. Bu aylarda anne sütü ile birlikte verilen ek besinler bebeğin emme gereksinimini azaltacağından anne sütünden yeterince yararlanmasını engeller. İster hastalık durumu olsun ister hava çok sıcak olsun dört aydan önce bebeğinizin anne sütü dışında suya ya da başka sıvılara (bitkisel çaylar, meyve suyu gibi) ihtiyacı yoktur.

EK GIDALARA GEÇİŞ SÜRECİ NASIL OLMALIDIR?

Yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıdalara en erken 4. aydan sonra başlanır. Bebeğin gelişimini en iyi gösteren verilerden biri kilo artışıdır ve eğer 4-6 ay arasında bebek yeterli kilo alıyorsa yalnız anne sütü ile beslemeye devam edilmeli ve ek besinlere 6. aydan sonra başlanmalıdır.

Ancak anne sütünün yetersiz olması/ hiç olmaması, bebeğin kilo artışında duraksamalar yaşanması gibi durumlarda ek/ takviye gıdalara geçiş süreci gerçekleştirilebilir. Bu ek gıdalar meyve püresi, sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir ekmek, yumurta vb. olabilmektedir. Bu ek gıdalardan bir tanesi de özellikle 1 yaşından sonra kullanılmasını önerdiğimiz ‘Sıvı Çocuk Devam Sütü’dür.

SIVI ÇOCUK DEVAM SÜTÜ NEDİR?

Çocuk devam sütünün temel yapı taşı inek sütüdür. Devam sütü, mineral yönünden ve özellikle vücut için son derece önemi bulunan kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olan inek sütünün gerek vitaminler gerek mineraller gerekse de prebiyotik lifler açısından ekstra zenginleştirilmiş formülüdür. Çocukların fiziksel gelişimlerinde ve bağışıklık sistemlerinin gelişmesinde destek görevi görür, kemik ve diş gelişimine de önemli katkılar sağlar.

SIVI ÇOCUK DEVAM SÜTLERİ NE ZAMAN KULLANILABİLİR?

Çocuk devam sütleri özellikle 1 yaşından büyük çocuklar için faydalıdır ve 4 yaşına kadar kullanılması mümkündür. Devam sütü kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise inek sütü alerjisidir. Bebeğinizin inek sütü alerjisi varsa devam sütleri de kullanılmamalı, konu ile ilgili mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.
Çocuk devam sütleri, anne sütünden farklı bir yapıya sahiptir ve doğada hiç bir gıda ile kıyaslanamayacak olan anne sütünün yerini de tutmaz, ancak içeriğinde bulunan tüm vitamin, mineral ve lifler ile bebeğinizin gelişimi için faydalıdır, destekleyicidir.

EK GIDALAR VERİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Bebeğinizin, çocuğunuzun beslenmesinde, çocuk devam sütleri, muhallebiler, püreler, yoğurt vb. tüm ek gıdalar için göz önünde bulundurulması gereken en önemli noktalardan biri de bu gıdaların çocuğu değişik tatlara ve kıvamlara alıştıran, ileri yaşlar için kolay yeme alışkanlığı kazandıran, besleyici değeri yüksek besinler olmasıdır.

Tüm bu gıdalar bebeğe verilirken anneler özellikle şunlara dikkat etmelidir:

  • Bebeğinizi beslemeye başlamadan önce ikiniz de oturun, sakin ve bebeği cesaretlendirecek biçimde onunla konuşun.
  • Davranışlarınız ve konuşmalarınızla onu sıkmayın.
  • Beslemeye başlamadan önce ağzını açmasını bekleyin. Bebeğiniz kendi elleriyle/parmaklarıyla sütünü, mamasını tutmak isteyebilir, ona bunu yapması için izin verin.
  • Yeme hızını bırakın bebeğiniz kendi ayarlasın.
  • Her gün her şeyi içmek ya da yemek istemeyebilir. Sevmediği ek gıdaları bir süre vermeyin, tekrar aynı besini bebek açken vermeyi deneyin.

Detaylı bilgi için burayı tıklayın!

                          

 

 
 

Yayın tarihi: 15.04.2019